آخرین مطالب

کارکرد اجتماعی دین در بحران سیل گزارش

کارکرد اجتماعی دین در بحران سیل

  بزرگنمایی:

به گزارش پایگاه خبری دیار مفرغ، بدون شک یکی از انگیزه‌های حضور گسترده نیروهای مردمی در امدادرسانی و کمک به مردم سیل زده پلدختر و معمولان ادای تکلیف دینی یا انجام مناسک دین بوده است.

در جامعه‌شناسی دین، مطالعه و پژوهش درباره مراسم و مناسک به دلیل پیوند آنها با دیگر عناصر و هنجارهای اجتماعی و نیز ارتباط‌شان با نهادها و سازمان‌های اجتماعی، اهمیت مضاعف دارد.

مطالعات و بررسی‌ها نشان می‌دهد که مراسم و مناسک کارکردهای نمادی، آموزشی، هویتی و تحمل‌پذیری را در بعد فرهنگی و کارکردهای انسجام اجتماعی، تفریح اجتماعی، انتظام‌بخشی و پیوند بین نسلی را در بعد اجتماعی دارد.

همبستگی‌ اجتماعی 

یکی از کارکردهای مهم دین در عرصه اجتماعی، به اذعان اندیشمندان اجتماعی و با توجه به آموزه‌ها و مناسک دینی، ایجاد همبستگی و اتحاد میان مردم در جامعه است، هم‌چنان‌که در بسیاری از جوامع انسانی به رغم وجود زمینه‌های اختلافات قومی‌ و نژادی‌، صنفی و ... عنصر دین و مذهب همواره مایه همبستگی و اتحاد و در بسیاری از پیش‌آمدهای اجتماعی مایه وحدت و رفع اختلاف بوده است. 

«رابرتسون اسمیت» دو کارکرد برای دین تعیین نموده است؛ یکى تنظیم رفتار فردى براى خیر همگان و دیگرى برانگیختن اساس اشتراک و وحدت اجتماعى.

وی مناسک دینى را وحدت‌زا و تحکیم بخش اشتراک اجتماعى مى‌داند.

«امیل دورکیم» نیز نقش حیاتى دین را ایجاد همبستگى و انسجام اجتماعى مى‌داند، وی مى‌گوید: مناسک دین براى کارکرد درست زندگى اخلاقى ما، همان اندازه ضرورت دارند که خوراک براى حفظ زندگى جسمانى ما لازم است.

شهید «مرتضی مطهرى» در این‌باره مى‌نویسد: تأثیر مهم دین و نقش دین در اجتماع این است که نوعى انقلاب فکرى و وجدانى به وجود مى آورد که عواطف و احساسات و هدف‌ها و ایده‌آل‌ها و معیارها دگرگون مى‌شود و جهان‌بینى عوض مى‌شود.

آدمى خود را داراى رسالت احساس مى‌کند؛ زندگى اجتماعى جهت خاص پیدا مى‌کند و جهت دیگر غیر از جهت زندگى فردى را درک مى‌کند، نوع دلبستگى عوض مى‌شود.

بحران سیل و کنشگران دینی

بدون شک یکی از انگیزه‌های حضور گسترده نیروهای مردمی، جهادی، بسیج، سپاه و دیگر نیروهای مردمی در امدادرسانی و کمک به مردم سیل زده پلدختر و معمولان ادای تکلیف دینی یا انجام مناسک دین بوده است.

رفتار های حمایت‌گرانه نیروهای مردمی نشات گرفته از ابعاد باورها و اعتقادات دینی افراد حاضر در مناطق بحران زده و حتی بسیاری از کسانی که توان حضور نداشتند اما با اهدا کمک‌های خود در جبران آلام آسیب دیدگان مشارکت داشته و از آن به عنوان یک مشارکت ملی برپایه ارزش‌های دینی می‌توان نام برد.

کارکرد اقتصادی دین در بحران

اگر چه اقتصاد اسلامی به عنوان یک برنامه فقهی مبتنی بر عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه ثروت طراحی و پیاده شده که در صورت اجرای برنامه‌های اقتصادی اسلام جامعه به یک رفاه مناسب خواهد رسید، اما آنچه در کمک به سیل زدگان حائز اهمیت است بهره‌برداری از اقتصاد اسلامی و تکالیف دینی برای آسیب دیدگان به عنوان یک فرصت طلایی باید مورد استفاده واقع شود.

تکالیف مالی چون زکات مال، زکات مستحبی، کفارات عمد و غیر عمد، اعمال مربوط به قربانی، زکات فطره در سطح گسترده می‌تواند در عمران و آبادی مناطق سیل زده در کنار کمک‌های دولتی تاثیرگذار باشد.

برنامه‌ای که از سوی برخی افراد دین‌دار در سیل اخیر به منصه ظهور رسید ادای نذر و پرداخت برخی تکالیف اقتصادی دینی را در مناطق سیل زده لرستان اجرا نمودند.

تدوین رویکرد اقتصاد دینی بحران

تقارن ماه مبارک رمضان با بحران سیل در لرستان فرصت مناسبی است برای طراحی الگوی مناسب تکالیف اقتصادی مانند خمس، زکات واجب،کفارات، هبه، وقف، زکات مستحبی و... با فتوای علمای شیعه و مراجع محترم تقلید بخشی از وجوهات شرعی در کمک به سیل زدگان و تامین مایحتاج، ساخت مسکن، فعالیت‌های عمومی ساخت راه و مسکن، مدرسه، مراکز درمانی اختصاص یابد.
بهنام فروتن نیا کارشناس ارشد علوم اجتماعی



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

صدور 94 اخطاریه و پلمپ 10 واحد صنفی متخلف در لرستان

کشف 477 کیلوگرم مواد مخدر و دستگیری 95 سوداگر مرگ دراجرای طرح مبارزه با مواد مخدر در لرستان

توصیه‌های محیط‌زیست لرستان به گردشگران در روز انس با طبیعت

رفع مشکل آبرسانی زمین چمن فوتبال ورزشگاه دهکده المپیک خرم آباد

بیش از 12هزار نفر ساعت دوره آموزشی در لرستان برگزار شد

گشت و کنترل محیط بانان از ارتفاعات سفید کوه خرم‌آباد

23 ماه رمضان روز جهانی قدس /روز قدس ، طنین ابطال پیمان آبراهام

توقیف کامیون کشنده حامل 30 میلیارد کریستال قاچاق در لرستان

نجات جان مادر باردار در شرایط نامناسب جوی توسط اورژانس 115 لرستان

اقامت مسافران نوروزی در لرستان به بیش از 127 هزار نفر رسید

ریزش بردای در محورهای مواصلاتی لرستان

پلمپ 71 مورد متخلف بهداشتی از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی لرستان

62 پروانه استاندارد در لرستان صادر شد

ثبت بیش از 5 میلیون و 502 هزار تردد در راه های ارتباطی لرستان

نوروز و ضرورت تمرکز بر نوآفرینی در سال 1402

سرپرست تعاون روستایی لرستان منصوب شد

535 هزار مسافر نوروزی از جاذبه‌های گردشگری لرستان بازدید کردند

فروش 10 میلیارد ریالی محصولات صنایع‌دستی بازارچه قلعه فلک‌الافلاک در ایام نوروز

توقیف کامیون ایسوزو حامل 30 میلیارد کالای قاچاق در پلدختر

توقیف خودرو حامل برنج قاچاق در الیگودرز

تشعشعات دکل‌های تلفن همراه در ایران پایین‌تر از استانداردهای بین المللی است

افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در لرستان/ مردم شیوه نامه های بهداشتی را رعایت کنند

قلعه فلک‌الافلاک، لرستان را در رده سوم استان‌های پربازدید کشور در نوروز قرار داد

استقرار 110 اکیپ رفع حوادث در ایام نوروز/ تشکیل تیم های مدیریت بحران جهت مواقع ضروری

فردا وضعیت خاص است مردم در مسیل ها نباشند

یک بانو سکاندار ورزش و جوانان بروجرد شد

چگنی، شهرستان سبز گازرسانی در لرستان شد

پلمپ واحد سه کارخانه سیمان شهرستان دورود به دلیل آلودگی محیط زیست

«روایت عاشقی»؛ ویژه‌برنامه بسیج رسانه لرستان در سحرهای رمضان

برنامه‌های ارشاد لرستان به مناسبت ماه رمضان اعلام شد

بازدید از قلعه فلک‌الافلاک خرم‌آباد از مرز 13 هزار و 500 گذشت

کشف 2 تن مرغ غیر بهداشتی و تاریخ مصرف گذشته در دلفان

فوت 7 نفر در حوادث رانندگی لرستان

کشف 92 کیلوگرم تریاک در دورود

اعلام ساعت کاری ادارات لرستان در ماه مبارک رمضان

کلیه کشتارگاه‌های دام و طیور استان در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان فعال هستند

توقیف محموله 27 میلیاردی شیر خشک قاچاق در الیگودرز

بازدید 65 هزار گردشگر از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری لرستان

کشف 164 کیلوگرم تریاک در عملیات مشترک پلیس لرستان و ایلام

افزایش 44 درصدی تردد وسایل نقلیه غیر بومی در لرستان

آغاز عملیات اجرایی 11هزار واحد مسکونی در لرستان/202 هکتار زمین به صورت قطعی تامین شده است

هواشناسی یک دستگاه محوری در پیشگیری از حوادث و بحران هاست

پل ابراهیم آباد معمولان 99 درصد پیشرفت فیزیکی دارد

احیای «گردشگری زیست محیطی» در لرستان / ‏‬از ایجاد موزه‌های تنوع زیستی تا توانمندسازی جوامع محلی

سالن شهید کریمی آماده میزبانی های ملی و بین المللی رویدادهای دوومیدانی می‌شود

پایگاه‌های انتقال خون لرستان در ماه مبارک رمضان آماده خونگیری هستند

تردد بیش از 2 میلیون و 597 هزار خودرو در جاده های لرستان/ تمامی محورهای مواصلاتی استان باز است

آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث لرستان در طرح سلامت نوروزی امسال

ارتقاء همدلی و هم افزایی در خدمت رسانی به شهروندان در اولویت کاری همه دستگاه قرار گیرد

آغاز طرح امدادرسانی خدمات نوروزی جمعیت هلال احمر لرستان