کشف آثاری از نئاندرتالها در غار قمری خرم‌آباد
دوشنبه 20 اسفند 1403 - 22:18:28
به گزارش دیار مفرغ به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، عطا حسن‌پور روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: کاوشهای باستان شناسی اخیر در غار قمری واقع در این استان، به کشف شواهد ارزشمندی از سکونت انسان در بازه زمانی 40 تا 80 هزار سال پیش و همچنین دوره های اواخر پیش از تاریخ، تا تاریخی پس از آن منجر شده است.  

او افزود: این کاوشها از 24 بهمن ماه سال جاری با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و زیر نظر فریدون بیگلری از موزه ملی ایران و سونیا شیدرنگ از دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده است

او تصریح کرد: یافته های اولیه نشان‌دهنده توالی فرهنگی کم‌نظیر در این غار است که از دوره پارینه سنگی میانه تا دوره های تاریخی را دربر می‌گیرد.

او خاطر نشان کرد: بر اساس گفته تیم کاوش این مجموعه، آثار به دست آمده از دوره پارینه سنگی میانه شامل ابزارهای سنگی، استخوانهای حیوانات شکارشده مانند بزکوهی و گوزن و بقایای اجاق آتش است

 مدیرکل میراث فرهنگی لرستان گفت: بر اساس برخی آثار بدست آمده توسط متخصصین پارینه سنگی، به احتمال فراوان این آثار متعلق به انسانهای نئاندرتال است.

حسن‌پور افزود: کشف سفال‌های نخودی منقوش و قرمزرنگ از دوره مس سنگی (بیش از 5500 سال پیش) نشان‌دهنده تداوم استفاده از غار توسط دامداران این دوره و توسعه فناوری سفال در این دوره است. 

او اضافه کرد: همچنین آثاری از دوره های دیگر مثل عصر آهن، دوره سلوکی و اشکانی نیز در این غار باستانی یافت شده است


او اضافه کرد: یک پناهگاه صخره ای نیز در مجاورت غار شناسایی شده که آثاری از سکونت دوره پارینه سنگی میانه و دوره مس سنگی یافت شده که احتمالاً همزمان با سکونت در غار مورد استفاده ساکنان قمری بوده است.

او با اشاره به اینکه پیش از  این نیز این غار دو بار مورد کاوش قرار گرفته، اظهار داشت:   نخستین بار در سال 1344 توسط فرانک هُل، باستانشناس آمریکایی و دومین بار در سال 1390 توسط بهروز بازگیر این کاوش‌ها انجام شده است

حسن‌پور تصریح کرد: یافته های جدید ازجمله شواهد غنی از سکونت نئاندرتالها در منطقه، غار را به نقطه کانونی برای مطالعه تحولات فرهنگی و زیستی در لرستان و غرب ایران تبدیل کرده است.

او خاطرنشان کرد که ادامه کاوشها در غار قمری ممکن است به کشف بقایای استخوانی انسانهای نئاندرتال و دیگر شواهد باستان‌شناسی از این دوره کم شناخته بیانجامد که افقهای تازه ای در پژوهشهای پارینه سنگی ایران و خاورمیانه خواهد گشود.

لازم به ذکر است غار قمری در سال 1380 با شماره 4144 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.


http://diarmafrag.ir/fa/News/14965/کشف-آثاری-از-نئاندرتالها-در-غار-قمری-خرم‌آباد
بستن   چاپ